© 2011 Dorpsbelang Langedijk  DISCLAIMER

Uw dorp, ons dorp, en de mens centraal

17-2-2010

 

Dorpsbelang Langedijk:  prioriteit onderhoud  wegen en trottoirs

 

Sommige partijen stappen vlak voor de verkiezingen op de fiets, Dorpsbelang Langedijk deed dit al een half jaar geleden. Niet als verkiezingsstunt, maar om in de afzonderlijke dorpen elke straat te bekijken of de gemeente als wegbeheerder goed onderhoud toepast.

 

Dorpsbelang Langedijk kwam zo tot de conclusie, dat in de wijken – uit de jaren 1950 tot 1985 – aan de Dorpsstraat, Voorburggracht en Bovenweg al jaren hoegenaamd geen onderhoud meer is gepleegd. Weliswaar kon men de afgelopen periode niet meer om de krakkemikkige fietspaden heen, maar dat was het dan. Veel straten en trottoirs zijn hobbel de bobbel of zelfs een grindbak. De coalitie had de afgelopen acht jaar andere prioriteiten en dit is nu het resultaat.

 

De gemeente heeft een budget wat net genoeg is om gewoon onderhoud te plegen en dan nog op een laag basis niveau. Het acht jaar achterstallig onderhoud vanaf 2002 krijg je er niet mee weggewerkt en een kwaliteitsslag naar een hoger niveau kan je zo helemaal wel vergeten.

In de oude kernen is ca. 25% van de straten matig en ca. 25% ronduit slecht.

 

Recentelijk heeft de gemeente Langedijk vier en halve miljoen euro’s van de Nuon aandelen ontvangen.  Als het aan Dorpsbelang Langedijk ligt wordt dat geld aan de matige en slechte straten en trottoirs besteed, te weten:    

 

Sint Pancras:

 

Matig:   Benedenweg, Beverplein, Elzenlaan, Eikenlaan, Fazantenlaan, Kerkplein, Mezenstraat, Mimosalaan, Noordeinde, Sperwer en Wilgenlaan.

 

Slecht:  Aalscholver, Ahornlaan, A.V.H. Destreelaan, Acacialaan, Boeterslaan, Benedenweg, De Lepelaar, Gedempte Veert, Fröbelstraat, Kerkelaan, Pluvier, ’t Padje, Reigerlaan, Stenenlaan,               ’t Vennetje en Vinkenlaan.

 

Broek op Langedijk:

 

Matig:  Dijk, Prinses Beatrixstraat, Prinses Magrietstraat en Langebrugpad.

 

Slecht: Dijk, Dubbelebuurt (steen), Dwarspad, Dorpsstraat, Havenplein, Julianastraat (tegels), Prins Hendrikkade, Prinses Irenestraat, (1e ged), Sluiskade en Oxhoofdpad.

 

Zuid-Scharwoude:

 

Matig: Eendrachtsstraat, Glasaal, Goudzeelt, Rietvoorn, Wittekruisstraat, Kastanjelaan, Esdoornlaan, Iepenlaan, Wilgenlaan, Larixlaan, Eikenlaan, Elzenlaan, Cederlaan, Prinsengracht, Dorpsstraat, Loopakker,

 

Slecht: Berkenhof, Dorpsstraat, Dokter Wilminkstraat, Koog, Langebalkweg, Snoekbaars.

 

Noord-Scharwoude:

 

Matig: Dokter de Witstraat, Kloosterstraat, Krommeakker, Kroosakker, Moerasakker, Woudakker.

 

Slecht: Dorpsstraat, De Nederlanden, Frederik Hendrikstraat, Grasakker, Hofstraat, Juliana van Stolbergstraat,  Kerklaan, Kokkel, Louise de Colignystraat, Nieuwstraat, Molenkade, Oostelijke Randweg, Rozenstraat, Tulpenstraat, Veilingweg, Willem de Zwijgerstraat, Werfstraat, Waardijk bij Laanweg.

 

Oudkarspel:

 

Matig: Achterstraat, Brederodestraat, Dorpsstraat, Haagwinde, Kroonstraat, Koninginnekruid,  Nijverheidsstraat, Lourens Bogtmanstraat, Schuitemaker, Voorburggracht, Waterdrieblad en Watermunt.

 

Slecht: Ambachtsdijk (straat), Dorpsstraat, Regthuisstraat, Spoorstraat, Van Teijlingenstraat, Veilingmeester, Waterlelie en Woudmeerweg (pad).

 

De afgelopen raadsperiode heeft de coalitie van VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie zich weinig bekommerd om de staat van onderhoud. Het realiseren van nieuwe wijken was blijkbaar voor hen belangrijker. Het ware beter geweest als Langedijk de beschikking zou hebben gehad over ervaren bestuurders, die zicht hadden op de gehele gemeente i.p.v. de oogkleppen alleen gericht op uitbreiding.

 

Terug <<