© 2011 Dorpsbelang Langedijk  DISCLAIMER

Uw dorp, ons dorp, en de mens centraal

(klik op de button)

             5-12-2012

 

          “Het Behouden Huis” blijft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De werkgroep ‘Hart voor Oudkarspel’ was in september 2009 zeer duidelijk: “Het Behouden Huis moet blijven”. Ze wilden er alles aan doen om te voorkomen dat “Het Behouden Huis” omgetoverd zou worden tot een appartementencomplex. Daarmee zou in één klap honderd jaar historie zijn weggegooid en dat zou doodzonde zijn. “Het Behouden Huis” moest daarom te allen tijde behouden blijven als centrum voor het sociale dorpsgebeuren.

 

De werkgroep was niet zomaar in het leven geroepen. Immers, de raad had op 24 juni 2008 ingestemd met een haalbaarheidsonderzoek, waarin in feite klip en klaar de richting werd bepaald voor een nieuw dorpssteunpunt nabij de locatie “Brede School”. Hart voor Langedijk/D66 heeft met een amendement nog geprobeerd “Het Behouden Huis” beschikbaar te houden voor bewoners van Oudkarspel, maar dat werd verworpen met 4 stemmen voor en 16 tegen.

 

Toen er medio september 2008 nabij de scholen ‘Barnewiel’ en ‘Sint Maarten’  een strategische aankoop werd gedaan, voor uitbreiding van die scholen en een nieuw dorpssteunpunt, is de werkgroep actief aan de slag gegaan. Met de burendag in september 2009 werden er ruim 600 handtekeningen verzameld van dorpsgenoten, die het initiatief “Het behouden Huis moet blijven” ondersteunden. Het was een signaal voor het comité om daadwerkelijk verder te gaan en actie te ondernemen.

 

 

Aad Duijs van Dorpsbelang Langedijk was met de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 een Behouden-Huis-promotor puur sang en was toen ook héél duidelijk:

 

“Het is toch ondenkbaar dat het Behouden Huis plaats moet maken voor appartementen? Dit gebouw dat  karakteristiek is en wat zoveel bijdrage geeft aan het sociale leven van Oudkarspel, met al zijn activiteiten! Met al die clubs die met zoveel plezier hun hobby’s uitoefenen! Het Behouden Huis moet absoluut behouden blijven, ze hebben het toch niet voor niets die naam gegeven?”.

 

Met de gemeenteraadsverkiezingen 2010 was voor Dorpsbelang Langedijk het behoud van “Het Behouden Huis” (en de Speelweide in Noord-Scharwoude) een speerpunt. Het waren de burgers die met de verkiezingsuitslag niet alleen de politiek maar ook de werkgroep ‘Hart voor Oudkarspel’ een duidelijk signaal gaven. Tijdens de eerste coalitie-onderhandelingen met de partijen: Kleurrijk Langedijk, Dorpsbelang Langedijk, CDA en PvdA, ketste die coalitievorming om onze speerpunten af (zie: Dorpsbelang Langedijk niet meer aan de onderhandelingstafel). Meedoen aan een coalitievorming zonder het binnenhalen van deze speerpunten zou kiezersbedrog zijn geweest. Met Hart voor Langedijk/D66, GroenLinks en Kleurrijk Langedijk kwamen we uiteindelijk wel tot overeenstemming voor het behoud van “Het Behouden Huis”.

 

 

Maar de basis werd gelegd door betrokkenen van het eerste uur: de heren Jan Wijn en Dirk de Boer en mevrouw Lien Wijn. Het begon bescheiden, maar het groeide heel groot. 25 jaar hebben zij zich ingezet voor “Het Behouden Huis” als dorpscentrum. Dit werd later door Karin en Gerard van der Vliet overgenomen en zij - met medevrijwilligers - zijn nu alweer jaren de steun en toeverlaat voor allerlei maatschappelijke activiteiten.

 

De huidige stichting ‘Hart voor Oudkarspel’ gaat weer een stapje verder. Zij heeft bestuurlijke en financiële kennis in huis om de renovatie van Het Behouden Huis te realiseren en zij voelt zich maatschappelijk betrokken om het voor de toekomst veilig te stellen voor de bewoners van Oudkarspel. Dat verdient respect en we wensen hen heel veel succes.

 

Wij zijn er trots op dat wij aan het behoud van “Het Behouden Huis” als dorpssteunpunt, een klein steentje hebben kunnen bijgedragen.

 

Aad Duijs, Joke Visser en Ger Nijman

 

 

Eerder verschenen artikelen:  

Red ‘Het Behouden Huis’ een geweldige actie!

‘Goed dat omwonenden meedenken’

 

 

Update:

Krantenartikel NHD 8-12-2012: Alles gaat stap voor stap bij Behouden Huis