© 2011 Dorpsbelang Langedijk  DISCLAIMER

Uw dorp, ons dorp, en de mens centraal

31-3-2012

 

Laat van je horen met Burgernet

 

Wat is Burgernet?


Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement.

Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig.
Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Klik
hier voor de deelnemende gemeenten in Noord-Holland.

Laat van je horen met Burgernet!


 

Waarom Burgernet?


Wonen en leven in een veilige omgeving: dat vindt u toch ook belangrijk? De gemeente en politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. In uw eigen buurt kunt u zelf ook veel doen om uw leefomgeving prettig te houden. Veel mensen doen dit al: door een praatje te maken of door de eigen straat schoon te houden. De gemeente en politie werken graag nog beter samen met de bewoners. Daarom is er Burgernet. Door uw ogen en oren te gebruiken, kunt u direct helpen uw leefomgeving veiliger te maken.


 

Wanneer wordt Burgernet ingezet?

Bij dringende zaken, waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Denkt u hierbij aan:


 

Hoe werkt Burgernet?

  1. De meldkamer van de politie ontvangt een melding. Politie wordt op de melding afgestuurd.
  2. Bij een duidelijk signalement schakelt de meldkamer van de politie op hetzelfde moment Burgernet in.
  3. De centralist van de meldkamer van de politie geeft een bericht door aan alle Burgernetdeelnemers in het gebied van de melding: "Hier volgt een oproep voor Burgernet. Wilt u uitkijken naar -duidelijk omschreven persoon of voertuig- en wilt u bij het zien van persoon of voertuig gratis terugbellen naar 0800- 0011." De deelnemers ontvangen deze oproep als ingesproken bericht op hun (mobiele) telefoon of als tekstbericht per SMS.
  4. Aan de hand van de door Burgernetdeelnemer(s) gemelde informatie kan de politie het zoekgebied vergroten of verplaatsen.
  5. Het vergroten van het zoekgebied betekent dat de meldkamer van de politie ook Burgernetdeelnemers in aangrenzend gebied inschakelt.
  6. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

 

Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Klik hier om u in te schrijven.
 

Klik hier om de Burgernet brochure te openen (PDF bestand).
 

 

Zie ook het artikel op de website van de gemeente: Burgemeester roept in winkelcentrum op tot deelname aan Burgernet