© 2011 Dorpsbelang Langedijk  DISCLAIMER

Uw dorp, ons dorp, en de mens centraal

02-08-2011

 

 

 

‘Goed dat omwonenden meedenken’
Drieluik ‘Het Behouden Huis behouden’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als lid van musicalvereniging Caecilia komt Aad Duijs regelmatig in Het Behouden Huis. Tal van grote en kleinere verenigingen en clubs houden hier hun bijeenkomsten. Duijs: ,,Het Behouden Huis is een plek met een sociale functie, waar mensen hun ei kwijt kunnen. Laagdrempelig en betaalbaar. Veel verenigingen, waaronder Caecilia, hebben er het budget niet voor om een exclusieve tent af te huren. Als Het Behouden Huis zou verdwijnen, hebben zij een probleem. Dan kunnen ze nergens naartoe.” Duijs onderstreept het belang van een dorpshuis in elke kern van de gemeente. ,,En dat hoeft echt niet te groot te zijn. Mensen zijn nu eenmaal trots op hun dorp, ze willen dat de faciliteiten behouden blijven. Je kunt ze wel naar een ander dorp sturen, maar voor veel Langedijkers ligt dat toch gevoelig. Bovendien is het voor ouderen vaak een heel gedoe om ergens te komen. Je kunt dan maar beter een dorpshuis in de buurt hebben, anders komen ze misschien helemaal de deur niet uit.”Een dorpshuis wordt mijn inziens zeer belangrijk in de toekomst.

Als raadslid namens Dorpsbelang maakt Duijs zich hard voor het behoud van het dorpshuis. ,,De sociale waarde van Het Behouden Huis en soortgelijke accommodaties mag je nooit onderschatten. Ik moet er niet aan denken dat op de plek van Het Behouden Huis straks appartementen worden gebouwd.Dat het pand moet worden gerenoveerd, om te kunnen voldoen aan de normen van deze tijd, is een feit. Het is mooi om te zien hoe de omwonenden zelf initiatieven nemen om Het Behouden Huis te behouden voor Oudkarspel. Ze denken mee en laten hun stem horen. Als raadslid voel ik me verantwoordelijk voor het waarborgen van de sociale samenhang binnen alle dorpskernen van Langedijk. In welke vorm weten we nog niet, maar ook de komende jaren zal er een dorpshuis in Oudkarspel zijn. Daar zal ik me persoonlijk voor inzetten.”

 

 

 

 

Al geruime tijd doen Gespreksgroep Hart van Oudkarspel en het bestuur van de stichting Het Behouden Huis hun best om het gebouw als sociaal en cultureel centrum van Oudkarspel te bewaren. Het Behouden Huis moet behouden blijven voor Langedijk, vinden heel wat mensen. Een aantal van hen komt aan het woord in een drieluik dat het Langedijker Nieuwsblad de komende weken publiceert. In dit derde en laatste deel vertelt Aad Duijs, lid van musicalvereniging Caecilia en raadslid namens Dorpsbelang Langedijk, waarom Het Behouden Huis niet verloren mag gaan.