© 2011 Dorpsbelang Langedijk  DISCLAIMER

30-12-2020                                                                                      

 

DORPSBELANG LANGEDIJK WORDT LOKAAL DIJK EN WAARD

 

Dorpsbelang Langedijk gaat verder als ‘Lokaal Dijk en Waard’. Dorpsbelang Langedijk, Kleurrijk Langedijk en Hart voor Langedijk gaan per 1 januari 2021 samen verder als één grote lokale partij. De overeenkomsten zijn vele malen groter en zeker met het oog op de toekomstige lokale belangen voor zowel Langedijk als Heerhugowaard. Willen we voor de fusie met Heerhugowaard per 1 januari 2022 klaar zijn, dan is nu samenvoegen naar aanloop daartoe noodzakelijk.

 

De nieuwe partij is dan ook een mengeling van jonge talenten en oude rotten met veel ervaring en kennis in de dossiers. En dat is maar goed ook, er is namelijk voor de aankomende verkiezingen voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard veel werk te doen om wederom sterk voor de dag te komen. Want één ding is zeker, wil je zaken behouden, versterken of veranderen, dan is een sterke partij en meedoen in de coalitie een pre. Ook straks met de nieuwe gemeente gaat het om visie en hoe je daar invulling aan kan geven in beleid.  

 

Dorpsbelang Langedijk is elf jaar geleden gestart met een missie: een leefbaar dorp voor jong en oud met behoud van het Langedijker karakter en verbetering van vitale dorpskernen. Waar een wil is, is een weg zeiden we en die weg hebben we bewandeld. Met grote steun zijn wij als nieuwe partij met drie raadszetels begonnen en daarna zijn we twee keer de grootste partij geworden. We hebben vanaf het begin bestuurlijke verantwoordelijkheid genomen en drie termijnen coalitie ingevuld, om zoveel mogelijk uit het verkiezingsprogramma waar te maken. Met trots kunnen we zeggen, dat we ons hebben ingezet waar we voor stonden:

 

· de ‘Speelweide’ in Noord-Scharwoude moest speelweide blijven

· ‘Het Behouden Huis’ in Oudkarspel moest behouden blijven

· bouwlocatie op het oude veilingcomplex in Noord-Scharwoude met spoed inrichten

· Achterburggracht in Zuid-Scharwoude aansluiten op doorvaarbaarheid

· een inhaalslag voor wegen, trottoirs en groen in de oude en bestaande woonwijken

· vitale dorpskernen versterken voor hechte gemeenschappen en saamhorigheid

· bouwlocatie van het voormalige Mavo-veld aan de Dr. Wilminkstraat starten

Echter, in moeilijke tijden waren ook noodzakelijke bezuinigingen nodig. Als politieke partij namen wij daarin onze verantwoordelijkheid. Ook dat hoort bij politiek besturen. Impopulaire maatregelen nemen om noodzakelijke zaken aan te pakken, zodat er in de toekomst weer mogelijkheden zijn voor nieuwe ontwikkelingen.

 

Voor de fusie met Heerhugowaard is een lange weg bewandeld van afwegen en besluiten. De vraag daarbij was: blijven we een kleinschalige gemeente met het naar beneden bijstellen van ambities. Of, gaan we naar een grotere nieuwe gemeente die minder kwetsbaar is en meer kwaliteit heeft voor opgaven en ambities. Dorpsbelang Langedijk koos voor dat laatste: meer ambities en minder kwetsbaar.  Willen we als nieuwe gemeente succesvol zijn dan moeten we ook naar de toekomst durven kijken en daarnaartoe ook handelen.

 

Een belangrijke pijler voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard is de ‘Visie werklocaties Dijk en Waard’. Daarin wordt onder meer aangegeven dat de nieuwe gemeente het dorpse karakter met toegankelijke voorzieningen in de kernen heeft, in combinatie met hoogwaardige voorzieningen die passen bij een gemeente met nieuw-stedelijke allure. De nieuwe gemeente heeft dan ook verschillende karakteristieke kernen, met ieder zijn eigen identiteit en veelal ruimtelijk verbonden met water en groen. Kortom, als lokale partij hebben wij de ambitie in huis om voor de inwoners daar invulling aan te geven.  

 

Zoals gezegd, is het nu tijd om voor de volgende verkiezingen stevige stappen te zetten. De vraag is, hoe gaan we verder en wat zijn de kansen? Wie wil zich inzetten voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard, of wie wil de kar trekken? Voor eenieder zijn dat weer afwegingen van persoonlijke of ideologische aard. Voor Dorpsbelang Langedijk hebben Els Nieuwland-Rijs en Karin van der Vliet aangegeven weer graag raadslid te willen worden. Burgerraadslid Carla van Hoorn wil ook heel graag als burgerraadslid verder. Joke Visser heeft te kennen gegeven dat zij zich bij de Senioren Dijk en Waard wil aansluiten. Zij voelt zich -door haar maatschappelijke activiteiten– voor nog eens vier jaar meer betrokken bij die partij. Ger Nijman heeft na deze raadsperiode –twaalf politieke jaren- geen politieke ambities meer, maar ambieert wel een bestuursfunctie.

 

Als alles goed gaat wordt er op 24 november 2021 de gemeenteraadsverkiezing voor Dijk en Waard gehouden. Dat betekent een jaar met extra vleugels om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Wij hopen natuurlijk op een warme steun van u.   

 

Tot slot wensen wij iedereen een heel goed en gezond 2021 toe en laten we hopen dat we in 2021 afscheid van het Coronavirus kunnen nemen.

 

Fractie Dorpsbelang Langedijk

 

 

Update:   NHD-krantenartikel van Roel van Leeuwen van 31-12-2020.  klik hier