© 2011 Dorpsbelang Langedijk  DISCLAIMER

(klik op de button)

11-6-2019                                                                                      

 

Mededeling: Rectificatie

 

Ons artikel van 8 mei en 29 mei had de titel “De slag om Sint Pancras”. Rob Planken uit Sint Pancras, zichzelf beschouwend als onafhankelijk columnist en oprecht kritisch burger, beschouwt het gebruik van de titel als schaamteloze na-aperij. Hij had immers op 17 april in zijn ‘coolumn’ de titel “Slag om Sint-Pancras” gebruikt. Onze titel “De slag om Sint Pancras” heeft Rob Planken als laakbaar gedrag ervaren, dat twijfel zaait over zijn onafhankelijkheid. Vooropgesteld, dat mag hij vinden, maar dat is nooit de intentie van Dorpsbelang Langedijk geweest.

 

In feite hebben wij gehoor gegeven aan zijn oproep in ‘coolumn 106’.  “Kom op. Help mee om beargumenteerd élke Pancrasser te laten zeggen wat men wil”. Dorpsbelang Langedijk heeft met haar artikel in het Langedijker Nieuwsblad juist argumenten benoemd die belangrijk zijn geweest voor eigen afweging. Argumenten waar elke Pancrasser wat van kan vinden, of niet, voor zijn of haar keus.

Op ons artikel van 8 mei verzocht Rob Planken om toelichting. Fractievoorzitter Ger Nijman heeft telefonisch gereageerd dat het juist de bedoeling was om aan zijn oproep te voldoen. Immers, de Pancrassers argumenten te geven. Ook uitgelegd dat de titel “De slag om Sint Pancras” werd gebruikt omdat de slag om Sint Pancras of de slag om Vroonen reeds breed bekende begrippen en uitspraken zijn. Zeker niet bedoeld om plagiaat te plegen. Naar onze mening had ons artikel genoeg Dorpsbelang Langedijk uitstraling met het bekende logo en kleuren.

 

Op ons geplaatste artikel van 29 mei werd fractievoorzitter Ger Nijman wederom om reactie gevraagd. Echter gezien de eerdere uitleg is daar geen vervolg aan gegeven. Rob Planken reageert daarop in zijn artikel ‘mededeling’ dat hij dat behoorlijk lafbekkerig vindt. Hij mag dat vinden, maar van laakbaar gedrag dat twijfel zaait over de onafhankelijkheid van Rob Planken, zijn wij het volstrekt oneens. Wij zijn van mening dat ons artikel inhoudelijk totaal niets van doen had met de ‘coolumn nr 106’, laat staan van enige bekritisering. Ons artikel had een sterk ‘Dorpsbelang Langedijk karakter’. Maar om verdere escalatie te voorkomen zullen wij onze titel veranderen in:

 

DE KRACHT VAN DE PANCRASSERS

 

Dorpsbelang Langedijk heeft zich vanaf 2014 uitgesproken voor samenwerking met Heerhugowaard. In onze verkiezingskrant 2018 hebben wij daarover het volgende gezegd: “Opschaling naar ambtelijke samenwerking is een goede stap. Heerhugowaard voldoet ten aanzien van sociaal, cultureel-historisch en geografische kenmerken. Heerhugowaard is de beste optie op basis van gelijkwaardige inbreng en zeggenschap. Wij willen ons karakteristiek landschappelijke en dorpse identiteit behouden. Met de schaalgrootte van Heerhugowaard kunnen wij meeliften en daarmee onze Langedijker karakteristieke dorpsgevoel behouden”.

 

Voor Dorpsbelang Langedijk is het behoud van de ‘landschappelijke dorpse identiteit’ een belangrijk verkiezingsitem geweest. Dat geldt voor héél Langedijk en dus óók voor Sint Pancras! Als Alkmaar daadwerkelijk zijn zin krijgt om Sint Pancras in te lijven, dan zal mettertijd heel Sint Pancras vol staan met twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. Gezien de historie van wat Sint Pancras heeft moeten afstaan aan grond, zal het zeker die kant opgaan. Daarmee verliest niet alleen Sint Pancras hun landschappelijke uitstraling, maar de gehele gemeente Langedijk.

 

Het besluit voor een herindeling is niet op de bonnefooi gedaan. Dorpsbelang Langedijk heeft naar aanleiding van zwaarwegende rapporten uiteindelijk toch gekozen voor een bestuurlijke fusie. Bang dat we bij een herindeling met Heerhugowaard met verkiezingen en zeggenschap ondergesneeuwd worden zijn we zeker niet. Langedijk is als één grote hechte gemeenschap zeker niet minder om voor het behoud van eigenheid te strijden. Tenslotte zijn wij, met een herindeling samen met Heerhugowaard, één derde van de kiezers en daar zal elke partij zeker rekening mee houden. Daar zit de kracht van de Pancrassers met een herindeling met Heerhugowaard. Dat is wat anders als Sint Pancras bij Alkmaar zou komen. Dan is Sint Pancras met maar 5 procent van de Alkmaarse bevolking een klein onderdeeltje. Dus veel minder interessant als het op afwegingen aan komt. De vraag die je dan kan stellen is “Wat kunnen de Pancrassers dan nog behouden, of wat gaat er in de toekomst verdwijnen?”.

 

Dorpsbelang Langedijk