© 2011 Dorpsbelang Langedijk  DISCLAIMER

Samen verantwoordelijk voor ons dorp

(klik op de button)

24-2-2016

 

1 van 21                 Aad Duijs - Dorpsbelang Langedijk

 

In de serie ‘1 van 21’ komt één van 21 gemeenteraadsleden van Langedijk aan het woord. Op die manier krijgt u een goed beeld van de mensen die in de gemeenteraad de inwoners van Langedijk vertegenwoordigen. Alle raadsleden komen in willekeurige volgorde aan de beurt.

 

 

 

Naam:               Aad Duijs

Woonplaats:       Noord-Scharwoude

Burgelijke staat: vrijgezel, twee kinderen uit eerdere huwelijken.

Beroep:             eigenaar van groentespeciaalzaak in Wassenaar

 

 

 

 

 

 

Je bent destijds politiek actief geworden omdat je tegen de bouwplannen voor de Speelweide was, waar je vanuit jouw woning op uit kijkt. We zijn zes jaar verder en die bebouwing is er gekomen…

“Ja, maar het wijkcentrum niet! De Speelweide is daardoor grotendeels onbebouwd gebleven. Ik blijf van mening dat hoogbouw niet bij het dorpse karakter van Langedijk past, maar kan leven met deze nieuwbouw. Je mag me zo ook wel op de Speelweide fotograferen, met de nieuwe appartementen op de achtergrond. Dat de Speelweide niet is volgebouwd, geeft aan dat het absoluut zin heeft om in de gemeentepolitiek te gaan. Met het algemeen belang voor ogen bewijzen we dat met Dorpsbelang Langedijk al jaren, in een moeilijke periode waarin flink moet worden bezuinigd. Ik vind het een eer om in de gemeenteraad te zitten en om op die manier een steentje bij te dragen aan een leefbaar Langedijk. Anno 2016 is dat nog steeds mijn drijfveer: Langedijk moet Langedijk blijven, met zijn eigen identiteit, schoonheid en sfeer.”

 

Dus je bent geen voorstander van een fusie met een andere gemeente?

“Als het aan mij ligt blijft Langedijk zo lang mogelijk zelfstandig. Mijn ideaalbeeld is een kleine en slagvaardige gemeente die haar eigen broek ophoudt, haar eigen beslissingen neemt en waar mogelijk samenwerkt met andere gemeenten. We zijn niet voor niets zo aan het bezuinigen: Langedijk moet ook financieel weer een gezonde gemeente worden die op eigen benen kan staan. Ik sta dan ook helemaal achter het subsidie- en accommodatiebeleid. Dat heeft grote gevolgen voor de clubs en verenigingen, maar legt de verantwoordelijkheid weer terug waar ze in mijn ogen hoort: bij de clubs en verenigingen zelf. Door hun afhankelijkheid kleiner te maken of weg te nemen, boor je bij clubs en mensen onvermoede krachten en creativiteit aan. Dat biedt ook weer nieuwe kansen en versterkt de saamhorigheid.”

 

Brengt me bij de vraag van Ton Buis, in de vorige aflevering van ‘1 van 21’: hoe zie jij de toekomst van cultureel en educatief centrum De Binding voor je, ook in relatie tot de diverse muziekverenigingen in Langedijk?

“Culturele verenigingen die willen oefenen of optreden in de theaterzaal van De Binding moeten dat vooral doen. Als ze binnen de gestelde kaders blijven, zullen wij ze ook blijven ondersteunen. Persoonlijk zie ik liever dat ze oefenen in het eigen dorp, bijvoorbeeld in Het Behouden Huis, De Geist of een sportkantine. Bij de toekomstige invulling van De Binding moet je geen mogelijkheid uitsluiten. Waarom zou er geen huisartsenpost in kunnen? Of een andere sociale en/of maatschappelijke instelling of (een gedeelte van) de gemeentelijke organisatie? De wereld verandert dus wij moeten mee…”

 

Tot slot: welk raadslid van een van de oppositiepartijen kies je als kandidaat voor de volgende editie? En welke vraag zou je aan hem/haar willen stellen?

“Gerard Langedijk. Met Hans de Graaf en Klaas Zwart is hij een van de ‘oudgedienden’ in de raad. Is het raadswerk wat hem betreft aan een maximum leeftijd gebonden of is het juist belangrijk dat ook ouderen vertegenwoordigd zijn?”

 

We gaan de foto maken. Wat voor spreuk hangt daar trouwens aan de wand?

“Daar zit een bijzonder verhaal aan vast. ‘Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht’ hield mijn oudere broer Peter me voor, nadat ik in 2010 met voorkeursstemmen in de gemeenteraad was gekozen. Ik heb zijn uitspraak door Mieke, een fantastische schilderes, in dertien prachtige schilderijtjes laten verwerken en die vervolgens overhandigd aan alle fractievoorzitters en de toenmalige leden van B&W. Omdat Peter drie jaar geleden is overleden, koester ik zowel het bordje als de uitspraak. Zet ook maar op de foto, want ik vind het een schitterend motto dat illustreert hoe belangrijk het is om je zo goed mogelijk te laten informeren voor je een beslissing neemt.”

 

 

 

Bron: Langedijk informeert