© 2011 Dorpsbelang Langedijk  DISCLAIMER

Samen verantwoordelijk voor ons dorp

(klik op de button)

3-6-2015

                                                                                     

1 van 21                 Madelon Swager - Dorpsbelang Langedijk

 

In de serie ‘1 van 21’ komt één van 21 gemeenteraadsleden van Langedijk aan het woord. Op die manier krijgt u een goed beeld van de mensen die in de gemeenteraad de inwoners van Langedijk vertegenwoordigen. Alle raadsleden komen in willekeurige volgorde aan de beurt.

 

 

 

Burgelijke staat:  getrouwd, twee kinderen van 6 en 3.

Beroep:             docent maatschappijwetenschappen op het

                        Petrus Canisius College in Alkmaar.

Hobby:              ontbijten met het gezin, koffie drinken en tennissen.

 

 

 

 

 

In de vorige editie van ‘1 van 21’ stelde Klaas Zwart twee vragen aan je. De eerste: wat drijft je als raadslid?

“Het grappige is dat ik op mijn tiende al in van die vriendenboekjes invulde dat ik later de politiek in wilde. Het heeft er dus altijd al ingezeten. Wel mopperen en klagen over de gemeente en je buurt en ondertussen aan de zijlijn blijven staan, dat is niets voor mij. Ik wil iets betekenen, dat is misschien wel de beste omschrijving van mijn ambitie in zowel de politiek als mijn werk. Om die reden ben ik drie jaar geleden ook overgestapt van de communicatie- en marketingwereld naar het onderwijs. Pubers leren over de maatschappij en, bijvoorbeeld, het dualisme, de voordelen van een democratie en het belang van verkiezingen…. Mooier is er niet.”

 

En wat je onderwijst breng je sinds vorig jaar in de praktijk?

“Nou, al langer want voor ik in de gemeenteraad werd gekozen was ik vier jaar lang voorzitter van Dorpsbelang Langedijk. Het gekke is: ik wist alles van de theorie, maar in de praktijk is het gemeenteraadswerk toch wel anders. In het begin liep ik ook te hard van stapel, ik las alles, wilde overal over meepraten en groef mezelf daardoor onder. Inmiddels kan ik beter doceren en focus ik me onder andere al op onderwijs en ruimtelijke ordening. Ik ben trouwens ook forumvoorzitter. Dat vind ik erg leuk om te doen, al mag het niet ten koste gaan van mijn primaire functie als volksvertegenwoordiger. Mijn grote ambitie daarbij is om mensen meer te betrekken bij de lokale politiek. Een enorme uitdaging, want er is desinteresse en gebrek aan vertrouwen. Dat manifesteert zich in een schreeuwende minderheid die in de krant en in de social media de toon zet. Met als meest recente voorbeeld de discussie over de invulling van de voormalige bibliotheek-locatie. Nogmaals, het klinkt ambitieus, maar ik wil de komende jaren echt een poging doen om de vicieuze cirkel te doorbreken, om het vertrouwen in de gemeente en de lokale politiek te verbeteren.”

 

Dat klinkt toch wat abstract. Wat is je meest concrete ambitie voor deze raadsperiode?

“Langedijk moet flink bezuinigen, maar toch hoop ik dat we de doorvaarbaarheid van de Achterburggracht in Noord- en Zuid-Scharwoude een impuls kunnen geven. Dat zou goed zijn voor het toerisme en de recreatie en, in het verlengde daarvan, de horeca, de middenstand,de lokale economie. Je mag me ook op de foto zetten bij de Achterburggracht. Zoals het was wordt het nooit meer, maar wat er nog over is van het Langedijk van vroeger moeten we proberen te behouden, als onderdeel van een mooi, vitaal, leefbaar en aantrekkelijk dorpslint. Daar sta ik voor.”

 

Vergeet ik bijna de tweede vraag van Klaas Zwart: ben je het hem eens dat een grotere gemeente het raadswerk aantrekkelijker zou maken?

“Ja en nee. Ja, omdat de volksvertegenwoordigers van een kleine gemeente door gemeenschappelijke regelingen geen directe inspraak hebben: er wordt elders over je beslist. Een grotere gemeente betekent dan indirect meer inspraak van de burgers. Maar hoe groter een gemeente is, hoe groter volgens mij de kloof tussen burgers en politiek. Daardoor betwijfel ik of de aantrekkingskracht van het raadswerk in een grote gemeente groter is dan in een kleine gemeente.” We stoppen, want je moet het hele weekend eindexamens nakijken, zei je net.

 

Welk raadslid van een van de oppositiepartijen kies je als kandidaat voor de volgende editie van deze rubriek? En welke vraag zou je aan hem/haar willen stellen?

“Ik weet dat Marcel Reijven van de PvdA bijna klaar is met een studie Rechten. Ik vind dat stoer, maar het lijkt me ook wel zwaar. Wat drijft hem?”

 

 

 

Bron: Langedijk informeert