© 2011 Dorpsbelang Langedijk  DISCLAIMER

Samen verantwoordelijk voor ons dorp

(klik op de button)

17-12-2014

                                                                                     

1 van 21                 Ger Nijman - Dorpsbelang Langedijk

 

In de serie ‘1 van 21’ komt één van 21 gemeenteraadsleden van Langedijk aan het woord. Op die manier krijgt u een goed beeld van de mensen die in de gemeenteraad de inwoners van Langedijk vertegenwoordigen. Alle raadsleden komen in willekeurige volgorde aan de beurt.

 

 

 

Burgelijke staat:  getrouwd, twee dochters

Beroep:             eigenaar van twee beddenspeciaalzaken in Broek op Langedijk

Hobby:              toeren op de motor, fietsen en lezen

 

 

 

 

 

 

Laten we even met een niet-politiek onderwerp beginnen: je beddenspeciaalzaak. Ik dacht dat je de winkelruimte verhuurde…?

“Dat deed ik ook. Maar de huurder ging failliet, vlak nadat ik in de algemene ledenvergadering van Dorpsbelang Langedijk had aangekondigd dat ik de kar weer vier jaar zou gaan trekken als lijsttrekker en fractievoorzitter. Ik heb het winkelpand van 1.650 m2 in tweeën gesplitst en ben twee beddenspeciaalzaken begonnen. En dat in een periode dat de politiek ook heel veel tijd en energie opslokte, want de gemeenteraadsverkiezingen zaten er aan te komen. Het was een loodzware tijd, eerlijk gezegd heb ik het afgelopen jaar wel roofbouw op mezelf gepleegd. Wie A zegt moet tenslotte ook B zeggen. Maar goed, de resultaten mochten er zijn: de winkels lopen steeds beter en Dorpsbelang Langedijk kwam als grootste partij uit de verkiezingen.”

 

Was dat een beloning voor wat jullie de afgelopen jaren hebben bereikt?

“Ja. Dorpsbelang Langedijk is in 2009 opgericht omdat de gemeente afkoerste op een nieuwe verstedelijkingsopgave, die Langedijk aan 4.000 nieuwe woningen moest helpen. En dat terwijl de demografische ontwikkelingen wezen op een krimp van de bevolking. Bovendien gingen al die nieuwe wijken ten koste van het beheer en onderhoud in de bestaande wijken. Dankzij Dorpsbelang Langedijk waait er de laatste jaren een andere wind. Het denkpatroon is veranderd. In de Structuurvisie 2012-2030 ligt de nadruk weer veel meer op de bestaande kernen. Het beheer en onderhoud is aantoonbaar verbeterd en inbreilocaties als Winkelcentrum Broekerveiling en het Veilingterrein komen nu wel van de grond.”

 

Er wordt niet meer gebouwd in het agrarisch gebied?

“Nee, de ontwikkeling van Westerdel was al te ver gevorderd en kon niet meer stop worden gezet, wat niet wegneemt dat het een blok aan ons been is en blijft. De komende jaren staan in het teken van voortzetting van het beleid dat de afgelopen jaren is uitgestippeld. Met de Dorpsstraat en de Bovenweg als rode draad, streven we naar vitale dorpskernen waar het voor jong en oud in alle opzichten goed wonen en leven is. Daar sta ik voor. Zet me straks maar op de foto in de Dorpsstraat. Op cultuurhistorisch gebied is dat een uniek onderdeel van Langedijk. Als het aan Dorpsbelang Langedijk ligt gaat de bestrating minimaal naar B-kwaliteit, zodat de Dorpsstraat veel fietsvriendelijker wordt.”

 

Even naar de vraag die Jacquelien de Boer je in de vorige editie van ‘1 van 21’ stelde: de gemiddelde leeftijd van de huidige raad ligt een stuk lager dan die van de vorige. Merk je daar wat van?

“Ja, zeker. Ook binnen de raad is die mix van oud en jong heel belangrijk. Ik vind het fantastisch dat jonge mensen als Jacquelien de Boer (HvL), Ben Hoejenbos (VVD), Marian Schuijt (CDA) en onze Madelon Swager niet aan de zijlijn blijven staan, zoals zoveel anderen, maar zich via de lokale politiek in willen zetten voor de samenleving. Daar is lef voor nodig. Natuurlijk missen ze nog ervaring, maar dat compenseren ze met inzet en passie. In onze algemene ledenvergadering is onlangs afgesproken dat Madelon halverwege deze raadsperiode het stokje van mij overneemt als fractievoorzitter. Ik blijf me deze raadsperiode voor honderd procent inzetten om, met het belang van Langedijk voor ogen, zoveel mogelijk onderdelen van ons verkiezingsprogramma gerealiseerd te krijgen. Maar stilaan hoop ik weer meer tijd te krijgen voor mijn winkels en voor mijn hobby’s, waaronder het lezen van filosofische en wetenschappelijk publicaties. Want dat mis ik echt.”

 

Tot slot: welk raadslid van één van de oppositiepartijen kies je als kandidaat voor de volgende editie van ‘1 van 21’? En welke vraag zou je aan hem/haar willen stellen?

“Wim Nugteren van de ChristenUnie. Hij is dit jaar weer teruggekeerd in de raad. Mijn vraag aan hem: is er veel veranderd?”

 

 

Bron: Langedijk informeert