© 2011 Dorpsbelang Langedijk  DISCLAIMER

Uw dorp, ons dorp, en de mens centraal

(klik op de button)

13-7-2011

 

Convenant Vissteiger:

“Overleg met de buren werpt goede vruchten af”

 

Een oplossing voor geluidsoverlast, zwerfvuil en hangjongeren? Je zou denken dat het niet zo simpel is. Maar met elkaar in gesprek gaan, kan al een groot verschil maken. Dat bewijzen de jongeren en de bewoners van de Kloosterstraat in Noord-Scharwoude. Zij legden afspraken vast om het overlast in de straat op te lossen.

 

Een groepje buren – onder andere Joke Visser, Janet Voorheijen, Auke en Christien van der Heide, Jan Korver – heeft regelmatig contact met elkaar. Ze ergeren zich aan de hangjongeren vlakbij hun huis, op de vissteiger langs het water. Auke van der Heide: “Regelmatig ligt er afval in de sloot en het slippen van de wielen maakt het gras kapot en op het grindpad maakt het veel herrie.” Er moest dus een oplossing komen. Joke Visser: “Ik had al contact binnen de gemeente en tijdens een wijkcontactavond raakte ik in gesprek met de jongeren. Zo kwam ik in contact met Gabor Helmer, jongerenwerker bij Kern8 en de beleidsmedewerker jeugd 12+ van de gemeente Langedijk, Guus Montenegro. Eén en één is twee, dus we besloten een keer samen met de jongeren koffie te drinken.” Met een duwtje in de rug van Kern8 hebben de jongeren zelf contact gezocht met de bewoners. Zo ontstond op een avond een respectvol open gesprek, waarbij ook dorpsbeheerder Marlies Maat aanschoof.

 

Gemeente Langedijk werkt samen met Kern8 voor het jongerenbeleid. Als jongerenwerker heeft Gabor Helmer zowel contact met de politie als met jongeren, die bijvoorbeeld als minderjarigen met de politie in aanraking zijn gekomen. Kern8 organiseert activiteiten voor jongeren om hen ‘van de straat te houden’.

Sabeau, Naomi, Sammy en Jara zijn allemaal 15 jaar en komen uit Zuid-Scharwoude. Zij doen regelmatig mee aan activiteiten van Kern8. Naomi vertelt: “We kwamen soms op andere plekken, maar daar geldt artikel 4.6.1. Dat betekent dat je daar niet mag hangen en dat je er een boete kunt krijgen. Daardoor kwamen we steeds vaker bij de vissteiger. Een mevrouw begon te zeuren en belde wel eens de politie.”

Sabeau: “Dat vonden wij niet leuk natuurlijk. We hebben gewoon geen andere plek om naar toe te gaan en we zijn niet van die jongeren met drugs of alcohol. Hoewel er soms een andere groep jongeren bij komt, die dat wel doen. Maar wij begrepen die bewoners wel. We hebben contact met Kern8 en hebben de situatie aan Gabor uitgelegd.”

Sammy: “Samen met Gabor hebben we een brief gemaakt en die bij de bewoners in de deur gegooid. Toen kwam de eerste koffieavond. We hebben nu afspraken gemaakt met de bewoners tot Gabor een plek voor ons heeft gevonden.”

 

De afspraken tussen de jongeren en de bewoners zijn vastgelegd in het convenant Vissteiger, die zowel de gemeente als de jongeren hebben ondertekend. In het convenant staat bijvoorbeeld dat de jongeren verantwoordelijk zijn voor het opruimen van afval. De gemeente Langedijk heeft inmiddels een afvalbak geplaatst bij de vissteiger. Verder is de afspraak dat de groep na 22.00 uur ’s avonds niet luidruchtig is. Bij vernielingen worden politie en gemeente ingeschakeld. Als er een andere groep jongeren bij komt, moeten die zich ook aan de afspraken houden. De jongeren groeten de bewoners beleefd. Buurvrouw Janet Voorheijen reageert: “Ik heb al gemerkt dat het gedrag veranderde. Toen ik langsliep zei één van hen: ‘Hoi’ op een gewone manier. Dat is positief.”

Ook de jongeren vinden het prettig dat ze de buurtbewoners kennen en ze zijn blij met de afspraken. Sabeau: “Als je in een groep bent, heb je vaak niet door dat je al harder gaat praten met elkaar. Joke kwam bij ons langs op de vissteiger. ‘Ik begrijp het wel’, zei ze. Het gaat niet altijd goed, maar er zijn nu wel normale afspraken gemaakt. Het is goed geregeld allemaal.”

Joke Visser: “Door met elkaar in gesprek te gaan, krijg je begrip voor elkaar. We vertelden tijdens de koffieavond met de jongeren bijvoorbeeld dat een buurman elke ochtend om 5 uur opstaat voor zijn werk. Daar schrok de groep van; daar hadden ze nooit over nagedacht. Nu begrijpen ze waarom er gevraagd wordt om na 22.00 uur stil te zijn. We hopen dat dit een voorbeeld is voor andere wijken. Overleg met de buren werpt goede vruchten af.”


Gemeente Langedijk werkt aan een aansprekend jongerenbeleid. Elke week zijn er activiteiten van Kern8 voor jongeren in ’t Behouden Huis in Oudkarspel. De gemeente werkt aan een oplossing voor hangjongeren in de vorm van een huiskamerproject of door het plaatsen van voetbalkooien.